Kategorier
Uncategorized

Sosiale Konsekvenser Av Kunstig Intelligens

I dette blogginnlegget her skriver jeg om de sosiale konsekvensene av kunstig intelligens. Hva samfunnet kan ha nytte av kunstig intelligens fremover i tid for oss. Hvilke utfordringer vil det bringe eller goder. Vi leser veldig mye om nye konsepter om ulike måter ting blir produsert eller gjort på, men hvilke kraft vil det utføre verdenen vi lever på.

Jeg har jo gått i gjennom generelt hva kunstig intelligens handler om i tidligere innlegg. Men denne gangen går jeg litt mer i dybden av hva kunstig intelligens kan forårsake. Hvilke rolle vil kunstig intelligens spille for livet vårt i dag og i fremtiden. Det virker meget interessant da alle blir preget av det på hvilken som helst måte. Men vil adapteringen være like lett for alle er det store spørsmålet.

La oss se på noen av markedene i dag innenfor f.eks. motortransport, dagligvarehandel, digitale apper eller hva som helst egentlig. Disse markedene eller eiendelene er jo stadig i endring pga økt variasjon eller flere utbredene teknologiske løsninger. Flere av disse markedene har jo blitt tatt over med kunstig intelligens. Og på nordisk versjon har mange av de eldre tilhengere av disse markedene blitt overtatt i fra disse nye løsningene. Forskere mener at flere yrker kan bli truet av de nye rutinene i løpet av de neste årene som kommer.

Responsen av omtalelsene rundt temeaet kunstig intelligens har vært 40 mot 60 vil jeg si. Fordi kunstig intelligens har begynt å iverksette seg godt i flere marked og bransjer allerede i dag. Vi ser i mange av de dagligvare butikkene i dag mindre kasser med betjening og mer selvbetjente kasser. For enten veiledning eller svar av spørsmål enten på dnb eller andre nettsider er det opptrettet egne chat domener svart av roboter for eksempel. Så noen av spørsmålene som reiser seg her jo selvsagt at »står jobben i fare for mange mennesker i ulike bransjer?». Det er både et ja og nei svar for meg. Det er mye som tas i betrakting her vil jeg påpeke. La oss se for oss konseptet om slevkjørende biler. Vi ser mange av de nye bilene ankommer med ulike assistanser som gjør kjøreturen behagelig. Vi ser her på Oslo ved sjøsiden selvkjørende buss eid av ruter som faktisk tar med reisende fra a til b. Jah, dette kan være grønt for miljøet videre og jeg personlig hadde iallefall ikke helt enda sittet i en buss uten noe sjåfør. For meg har de ikke enda kommet så langt og skapt en roende trygghetsfølelse. Men tankegangen har jo blitt iverksatt og sparer miljøet mindre utslipp, mindre kostnad etc. Og på andre siden tenker jeg at det kan bidra til flere uheller i trafikken eller andre hjelpfaktorer som medisin støtte ved slike uhell. Så planleggingen akkurat har en god vei å gå, men vil absolutt komme.

Vi alle kan se nytten av kunstig intelligens, den utviklingen bidrar til flere løsninger enn nuligheter for mange mennesker i verden. Det utelukker noe form for feil i f.eks. medisin avdelingen eller har gjort handel generelt relativt enklere. Men revolusjonen har også noen skremmende deler for oss, alt arbeid blir gjort av mer maskiner og mindre av oss selv. Ser vi for oss Elon Musk tanke mot veksten av kunstig intelligens (https://finansavisen.no/nyheter/naeringsliv/2017/07/elon-musk-advarer-mot-kraften-i-kunstig-intelligens) kan være informativ. Han påpeker flere detaljer om kunstig intelligens kan være bærekrafitg for verdenen men bør begrenses på hvordan vi nytter av det.

Neste tiårene kommer selvagt til å være meget spennende for hvordan all ny teknologi eller forskning bidrar med endring. Endringene kommer fra alle retninger og jeg mener det bør adapteres til, men i litt mot hva. Hvor bør vi bruke kunstig intelligens mest og noen steder mindre. Uansett blir det spennende å se hva vi lærer om det videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *